x
Anasayfa Medya Haberler Eski Mısır’dan Bugüne Gelinliğin Evrimi

Eski Mısır’dan Bugüne Gelinliğin Evrimi

Eski Mısır’dan Bugüne Gelinliğin Evrimi

Gelinlik her kadın için bir anlam taşır. Evlilik hayali kurmayan genç kadınlar bile kendilerini zaman zaman gelinlik içerisinde hayal ederler. Tuğbam Gelinlik olarak insan hayatındaki en önemli ritüellerden birinin sembolü olan gelinliğin tarihsel gelişimini sizle paylaşmak istedik. Gelinlikler yaşanılan dönemin izlerini ve etkilerini de taşırlar. Ülkenin veya dünyanın yaşadığı süreçler, evlilik törenlerini ve gelinliklerin modelini de etkilerler. Adana’da Gelinlik denilince akla gelen ilk isim Tuğbam Gelinlik ve Tuğba Ceyran’dan dünden bugüne gelinliğin dönüşümü…

Batı Avrupa’da İlk Beyaz Gelinlik Kraliçe Victoria Tarafından Giyildi

Bugünkü gelinliklerin atası sayılan beyaz gelinlik, ilk defa 16. yüzyılda Britanya Kraliçesi Victoria döneminde giyildi. Kraliçe Victoria, Avrupa tarihinde yalnızca kendi dönemini değil, kendinden sonrasını da etkileyen bir figürdü. Victorian Estetik, Victorian Ahlak gibi terimler sosyal bilimcilerin literatüründe kendisine yer etmişti. Ancak gelinliğin tarihi 4000 yıl öncesine, Antik Mısır zamanlarına kadar dayanır.

Osmanlı’da Giyilen İlk Gelinlik

Osmanlı İmparatorluğunda ilk defa Fransızlardan etkilenilerek gelinlik kullanılmaya başlandı. Sultan 2. Abdülhamit’in kızı Naime Sultan’ın düğününde beyaz gelinlik giymesiyle birlikte bu gelenek Anadolu’ya da yayıldı.

1910’lu Yıllar

20. yüzyıl başlarında giyilen gelinlikler bugünden bakıldığında daha çok geceliğe benzer görünüyor. Bugünün moda ve estetik algısına göre çok çağdışı ve rüküş görünen bu gelinliklerin 1. Dünya Savaşı yıllarının sadeliğini taşıdığı düşünülüyor.

1920’ler

Amerika başta olmak üzere 1920’li yıllar Flappy Girl akımının başladığı yıllardı. Özellikle Scott Fitzgerald’ın Muhteşem Gatsby romanında anlatılan bu dönem en ilginç kadın elbiselerinin ve gelinlik modellerinin tasarlandığı yıllardı. Kadınlara havalı ve estetik bir görünüm sağlayan bu gelinlikler, bugünün gözüyle bakıldığında abartılı gelse de gelinlik dizaynının gelişmesine çok katkı sağladı.

Alımlı ve Zarif Gelinler Çağı 1930’lar

Uzun boylu, beli ince ve çıkık kalçalı kadınlara yakışan bu gelinlik modelleri dönemin erkekleri tarafından çok beğeniliyordu. Kadınların bedenlerini ortaya çıkartmayı tercih eden gelinlik akımı bu yıllarda başladı. Amerikan ekonomik mucizesinin sonlandığı ve 1929 Büyük Ekonomik Buhranı’nın etkilerinin devam ettiği yıllar hem ekonomik zorluk hem de katı Protestan ahlâkının çöküşü içinde geçiyordu.

1940’lar Hüzünlü Gelinler Zamanı

İkinci Dünya Savaşı yılları sadece Avrupa, Amerika ve Uzak Asya için değil tüm dünya için acı verici yıllardı. Genç kadınlar bu dönemde gösterişli gelinliklerden uzak durdular. Hem savaş, hem salgın hastalık hem de açlıktan ölen milyonlarca insanın acısı, düğün törenleri ve gelinliklerin üslubuna da yansımıştı.

Şirin ve Mütevazi Gelinler Dönemi 50’ler

Bu yıllardaki gelinlikler biçimsel açıdan demode görünse de bu stilde tasarlanan elbiseler her dönem tercih edilebiliyor. Eldiven, şapka gibi aksesuarlar o dönem için büyük zarafet katıyordu.

60’lar Estetiği, Elit Kadınlar

Günümüzde adeta Disney prenseslerini andıran gelinlikler tasarlansa da 1960’larda beli ince gösteren ve kabarık etekleri olan bu gelinlikler kadınları son derece elit gösteriyordu. Sinemada da son derece güzel görünen bu dönem gelinlikleri, Retro ve vintage seven genç kadınlar tarafından hâlâ tercih ediliyor.

70’ler Abartılı ve Gösterişli Yıllar

Bu dönemin erkek modası bile son derece renkli ve afiliydi. Hal böyle olunca gelinliklerde de karmaşa ve gösteriş ön plandaydı. Kollarda yer alan detaylar gözeri yoruyordu.

1980 Sadelik Seven Gelinler

Seksenli yılların gelinlik modası, dönemin genel moda anlayışıyla tezat içermekteydi. Seksenlerde parlak taytlar, vatkalar, permalar, puantiyeli ceketler modayken gelinlikte ise sade tasarımlar ön plandaydı.

Prenses Modasının Başlangıç Yılları 90’lar

Tek kutuplu dünyaya geçilen, Amerikan kültürünün dünyanın geneline hakim olmaya başladığı 90’larda Hollywood’un da etkisiyle kabarık etekli ve Disney prenseslerine benzeyen gelinlikler yaygınlaşmaya başladı. Etkisi uzun süre devam eden bu moda hala pek çok genç kadının tercihi konumunda.

21.Yüzyıl Gelinlik Modası Her Zevke Hitap Ediyor

21. yüzyıl gelinler için son derece şanslı bir dönem. Büyük buhran ve dünya savaşları geride kaldı. İnternet sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki şık bir tasarımı yaşadığınız şehirde diktirmeniz bile mümkün. Zevkiniz ne olursa olsun sizin de aradığınız gibi bir gelinlik bulmanız, tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar kolay.

Adana’da Tuğbam Gelinlik ve Tuğba Ceyran, ister çağdaş ister nostaljik en şık gelinlik modelleriyle evlilik törenlerinizde bir yıldız gibi ışıldamanıza yardım ediyor.

Tuğbam Gelinlik, Adana Gelinlik denince akla gelen ilk isim…

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları