x
Anasayfa Medya Haberler Evlilik İçin En İdeal Yaş Aralığı Ne?

Evlilik İçin En İdeal Yaş Aralığı Ne?

Evlilik İçin En İdeal Yaş Aralığı Ne?

Evlilik, bir başkası ile hayatını birleştirme ve bir aile oluşturma kararı kolay verilebilecek bir karar değil. Kariyer planları, yaşam tercihleri, duygusal süreçler ve partnerlerle ilişkiler düşünüldüğünde son derece karmaşık bir süreç. Evlilik için ideal yaş aralığının ne olduğu konusunda genel geçer bir yargıda bulunmak neredeyse imkansız. Ancak bu konuda yapılan bazı bilimsel çalışmalar var. Evlilik yaşının büyümesi, evlilik sürelerinin kısalması sosyolojik bir olgu… Çeşitli kriterlere göre analiz yapıldığında evliliğin sağlıklı şekilde sürmesi için ideal evlilik yaşına dair bazı fikirler oluşabiliyor. Adana’da satılık gelinlik, kiralık gelinlik, satılık nişanlık, kiralık nişanlık denince akla gelen ilk isim Tuğbam Gelinlik, evlilik yaşına dair yapılan bilimsel çalışmaları sizler için anlattı.

Ekonomik Koşullar Evlilik Yaşını İleriye Çekiyor

Geçtiğimiz yıllarda evlilik yaşının çok daha genç olduğunu hepimiz biliyoruz. Günümüz sosyo-ekonomik koşulları bu yaşı ileri çekiyor. Psikologlar ve evlilik danışmanları da liseden hatta üniversiteden hemen sonra evlenmenin çok da iyi bir fikir olmadığını söylüyorlar. Amerikalı Klinik Sosyal Hizmet Uzmanı Kelsey Torgerson, insanların evlilik için 25 yaşına kadar beklemeleri gerektiği fikrinde. 25 yaş öncesi kişilik gelişiminin tamamlanmadığını ve insanların partnerlerinden ne beklediğini tam olarak bilemediği görüşünü savunan Torgerson, çiftlerin iyi ve kötü zamanlarda uyumlu olup olmadıklarını anlamak için sabırlı davranmaları gerektiğini savunuyor.

Olgunlaştırma 32 Yaşına Kadar Sürebiliyor

Öte yandan Evlilik Öncesi ve İlişki Danışmanlığı konusunda çalışan Uzman Terapist Weena Cullins, “28 yaşındaki gelinlerin kendilerine dair farkındalıkları, yaşamsal tecrübeleri ve özgüvenleri yüksek seviyede. Bu yüzden evliliğe ve beraberinde getireceği sorunlara karşı daha hazırlıklılar.” şeklinde konuşuyor. Günümüz iş dünyasında erkeklerin kariyerlerini ve kendilerini olgunlaştırması ise 32 yaşına kadar sürebiliyor. Bu da erkekler için ideal evlilik yaşının 32 ve sonrası olduğuna dair görüşler doğmasına sebep oluyor. 

Bilimsel Makaleler Evlilik Yaşı Hakkında Ne Söylüyor?

İstatistikler gösteriyor ki 25 yaş ve üzerinde başlayan evliliklerdeki boşanma olasılığı, daha genç evliliklerdeki boşanma riskinden yarı yarıya daha az.

Amerikan Aile Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışan araştırmacı Nicholas H. Wolfinger, en düşük boşanma oranının, ilk evliliğini 30-34 yaş arasında yapan çiftlerde olduğunu söylüyor.

Maryland Üniversitesi akademisyen kadrosundan Sosyolog Philip Cohen, kadınlardaki en düşük boşanma yüzdesine sahip yaş aralığının, ilk evliliğini 45-49 yaşları arasında evlenenler olduğu görüşünde. Batılı ülkelerde üniversite mezunu çiftlerde boşanma oranının daha düşük olduğu verisi göze çarpıyor. Bu durum bizim ülkemizle farklılık arz ediyor.

Herkes İçin Geçerli İdeal Bir Yaş Aralığı Yok

Özetle evlilikte herkes için geçerli ideal bir yaş aralığı yok. Hayatınız ve duygularınız size evlilik için hazır olduğunuzu söylediğinde ve doğru partneri bulduğunuzda bu yola çıkabilirsiniz. Bireylerin kendilerini var edip, bir başkasıyla ortak bir yaşantı kurabilecek olgunluk seviyesinde olması, evlilik kurumunu ayakta tutmayı daha kolay bir hale getiriyor.

Evlilik öncesi süreçte gelinlik, kınalık, nişanlık seçiminde en büyük yardımcınız Tuğbam Gelinlik kreasyonunu görmek için tıklayabilirsiniz. 

Sosyal Medyada Paylaş

Benzer Blog Yazıları